De provincie Noord-Holland sluit 41 Hilversumse verkeerslichten aan op de verkeerscentrale in Hoofddorp. Op die manier kan de centrale de verkeerslichten op afstand bedienen. Het aansluiten van de verkeerslichten levert de provincie meer mogelijkheden op, zoals het prioriteren van verkeer.

Met de aansluiting zorgen provincie en gemeente voor een betere bereikbaarheid in Hilversum en de regio. Naast dat de verkeerslichten op afstand worden bestuurd bij drukte of ongevallen, kunnen er ook vooraf bedachte scenario’s ingezet worden om het verkeer zo veilig en soepel mogelijk naar de overkant van het kruispunt te krijgen.

Daarnaast geeft dit de gemeente en de provincie ook de gelegenheid om prioriteit aan bepaald verkeer te geven. Een mogelijkheid is om het openbaar vervoer of de fietsers een kortere wachttijd te geven bij het verkeerslicht. Een ander voorbeeld is de verkeerslichten op belangrijke routes langer op groen te zetten, om zo de doorstroom te verbeteren.

9 gemeenten aangesloten op de verkeerscentrale

Met de toevoeging van Hilversum zijn er inmiddels 9 gemeenten aangesloten op de verkeerscentrale. Sinds 2015 heeft de provincie Noord-Holland de verkeerslichten van diverse gemeenten aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Inmiddels wordt al samengewerkt met de gemeenten Gooise Meren, Haarlem, Heemstede, Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Velsen en worden op verschillende wegen de verkeerslichten real time gemonitord en gestuurd vanuit de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp. Kijk voor meer informatie over projecten met iVRI’s en andere smart mobility-projecten in de provincie op www.noord-holland.nl/smartmobility.

Tijd voor een festival!

Op maandag 16 november begint het Smart Mobility MRA Festival. Over innovatieve oplossingen voor onze opgaven en thema’s in een gebied dat groeit en drukker wordt.

Meer weten?