Dagelijks reizen zo’n 1.1 miljoen mensen in de regio Amsterdam van en naar hun werk. Ben jij daar één van? Van 23 tot en met 27 maart zou daarom De Week Zonder Spits plaatsvinden waarbij verschillende grote werkgevers uit de Metropoolregio Amsterdam  zich samen inzetten om zoveel mogelijk medewerkers uit de spits te krijgen.

Update 25 maart 2020: De Week Zonder Spits gaat vanwege de Corona-crisis niet door. Kijk hier voor meer informatie. Lees hieronder meer over de Week Zonder Spits.

Waarom deze samenwerking?

De Week Zonder Spits is een initiatief van Stichting Breikers. De stichting helpt grote organisaties in de Amsterdamse regio om slimmer en duurzamer om te gaan met mobiliteit. De mobiliteit van werknemers hoort daarbij. Veel werkgevers houden nog vast aan ouderwetse kantoortijden volgens Breikers. Daar kan met relatief weinig inspanning, veel verandering inkomen.

Waarom doen werkgevers hieraan mee?

De auto is nog steeds het populairste vervoermiddel onder werknemers in de regio Amsterdam. Daardoor staat een automobilist in de regio gemiddeld zo’n 60 uur per jaar stil. Dat zorgt niet alleen voor onnodig veel CO²-uitstoot maar levert ook stress en vermoeidheid op voor werknemers achter aansluiten in de ochtendspits. Organisaties die zich aansluiten geven werknemers de kans ontspannen aan hun dag te beginnen én werken aan hun eigen duurzaamheidsdoelen.

Hoe blijf je uit de spits?

De campagne biedt tips voor werkgevers die mee willen doen en laat zien wat het beste werkt. Van het eerste uur thuiswerken, flexwerken in een gedeeld kantoor, tot carpoolen met collega’s of de auto laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer. De gratis toolkit helpt bij het communiceren van die oplossingen naar werknemers.

Doen alleen werkgevers mee?

Nee! De Week Zonder Spits is er dankzij een samenwerking van werkgevers, maar werknemers kunnen zich ook individueel aanmelden voor de week.