De gemeente Amsterdam experimenteert volop met MaaS-oplossingen. Dat doet ze onder meer samen met burgers, public professionals en werkgevers op de Zuidas.

  • Reisproef met inwoners
    Samen met reizigers werken we aan proeven voor slimmer reizen. Zo hebben al ruim 100 Amsterdammers vrijwillig hun auto ingeleverd om twee maanden te proeven aan nieuwe vervoersmiddelen. Na 2 maanden ruilde 50% van de deelnemers hun auto in voor alternatief vervoer.
  • Reisproef met professionals
    Amsterdam wil een aantrekkelijke stad zijn voor professionals in het onderwijs, de zorg en de kinderopvang. Het verbeteren van het woon-werkverkeer helpt daarbij. 40% van de leraren in Amsterdam woont buiten de stad en rijdt in de spits naar en van het werk. Veel van deze forenzen zijn nauwelijks bekend met alternatieven voor de auto. Met het oog op een autoluwe stad moet dat beter.
  • Medewerkers van de Zuidas
    Voor de Zuidas werkt de gemeente samen met een uitvoerend consortium van werkgevers op de Zuidas aan een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor de auto. Doel is dat reizigers volledig digitaal plannen, boeken en betalen met alle vervoermiddelen die zij willen gebruiken. Bijvoorbeeld de deelauto, deelfiets, taxi, bus, metro en trein.