De Metropoolregio Amsterdam staat voor een forse, maar razend interessante uitdaging: de mobiliteitstransitie. Een transitie van een mobiliteitssysteem, gebaseerd op privébezit en fossiele brandstoffen met een enorme impact op het ruimtelijk domein naar een schoon mobiliteitssysteem.

Spannende tijd

Dat systeem stimuleert actieve modaliteiten en is gebaseerd op het delen van modaliteiten die goed passen bij de ruimte. In combinatie met flinke groei van het aantal inwoners, toeristen en het transport van goederen maakt deze tijd spannend voor iedereen die hieraan werkt vanuit de regio.

Lange termijn

De coronacrisis van dit moment biedt kansen om de transities in Nederland te versnellen door blijvende gedragsverandering. Hierover sprak de directeur van onze partner DRIFT met de NOS. Daarnaast publiceerden zij dit artikel waarin zij oproepen tot reflectie en co-creatie in deze tijden. Derk Loorbach, Roel van Raak en Gijs Diercks van DRIFT beargumenteren in dit artikel dat in een crisis, zeker een crisis met zulke aangrijpende en ingrijpende gevolgen als de coronacrisis,de lange termijn vaak geen prioriteit heeft. Toch is het juist nu zaak na te denken en ons uit te spreken over een samenleving en economie na corona.

Doorpraten over dit onderwerp? Neem contact met onze transitie-expert Rozemarijn: R.doornewaard@vervoerregio.nl.