In Amsterdam loopt een proef met duurzame bezorging van levensmiddelen. Met een mobiele koelbox, de zogeheten last mile box, worden gekoelde bestellingen van verschillende leveranciers in de stad zonder CO2-uitstoot bij de klant gebracht. De proef moet uitwijzen of deze efficiënte, duurzame bevoorrading goed werkt en bijdraagt aan een leefbare stad.

De proef is een idee van Leen Menken Foodservice Logistics. Dit bedrijf verzorgt al jaren de distributie van verse en bevroren levensmiddelen voor een groot aantal leveranciers in de Nederland en België. Het aantal vrachtwagens en bestelbusjes dat in groten getale de stad in- en uitrijdt om relatief kleine bestellingen af te leveren is Leen Menken van het gelijknamige bedrijf al jaren een doorn in het oog. Daarom bedacht en ontwikkelde hij de last mile box. ‘We willen zo onzichtbaar mogelijk, veilig en duurzaam mogelijk de stad bevoorraden.’

Fietskoeriers

Het idee is als volgt. Bij een distributiecentrum in de regio wordt de mobiele koelbox geladen met rolcontainers met levensmiddelen voor horeca, kantoren en consumenten. Eén (elektrische) bestelbus rijdt met de mobiele koelbox de stad in. Die wordt vervolgens op een parkeerplaats in Amsterdam-Zuid geplaatst. Daar staat de last mile box nu vijf dagen per week, overdag. Fietskoeriers brengen vervolgens de verschillende bestellingen bij de klant.

Minidistributiecentrum

De mobiele koelbox heeft acht vakken. Door een simpel, maar slim IT-systeem weet de fietskoerier achter welke van de acht deurtjes de goederen staan die hij moet afleveren. Hierdoor vindt het laden en lossen efficiënt plaats en blijven de producten op de juiste temperatuur. De fietskoeriers van het bedrijf Foodlogica rijden per dag naar zo’n tachtig adressen. Het laatste deel van het logistieke bevoorradingsproces (de ‘last mile’) gebeurt dus helemaal zonder uitstoot van CO2. Leen Menken: ‘De last mile box is eigenlijk een minidistributiecentrum. In de box passen vier rolcontainers. Doordat de box uit twee gescheiden compartimenten bestaat kunnen we de temperatuur aanpassen. Bijvoorbeeld min twintig aan de ene kant, en plus vier graden aan de andere kant. De last mile box wordt gekoeld via zonnepanelen op het dak. Heel duurzaam dus.’

Duurzaamheid leeft

Van tevoren heeft Leen Menken bij klanten aangegeven dat hij deze proef ging uitvoeren. ‘We hebben onze klanten volledig meegenomen in het proces. We kregen uitsluitend positieve reacties: duurzaamheid leeft en veel ondernemers willen hier maar wat graag aan meewerken.’ Klanten die een bestelling verwachten krijgen in de mail een track-and-trace-nummer, zodat ze hun bestelling kunnen volgen.

Proef loopt tot eind april

Deze andere manier van bevoorraden moet inzicht geven in de effecten op veiligheid en leefbaarheid in de binnenstad. Ook worden de invloed op CO2-uitstoot en logistieke kosten berekend. Eind april is de proef klaar. Dan wordt er gekeken of deze manier van bevoorrading werkt en wat er eventueel verbeterd moet worden. ‘De locatie waar de box nu staat is tijdelijk. Die is ons door de gemeente aangewezen. Idealiter komt de box bij een vervolg van de proef op een locatie die wat meer van de openbare weg af staat. Een plek die we kunnen afsluiten, waar ook iets van horeca of een kantine is waar de fietskoeriers gebruik van kunnen maken.’ Daarnaast heeft Menken het plan om de bevoorrading in de stad ook via het water te laten plaatsvinden.

De proef is een samenwerking van Leen Menken, Food Logica, de Gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat.