Scale Up: bezoekersstromen beïnvloeden om drukte op hotspots te voorkomen

Hoe voorkom je dat het te druk wordt op een hotspot? Kunnen we bezoekersstromen voorspellen en gedrag van mensen beïnvloeden? Dat zijn de vragen waar de partners van MRA-platform Smart Mobility (provincies Noord-Holland en Flevoland, Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam) mee aan de slag zijn gegaan in het project Scale Up.

Presentatie resultaten ‘Scale Up | Bezoekersstromen’ tijdens Intertraffic

Het afgelopen jaar hebben verschillende MRA-overheden en marktpartijen samen gewerkt aan innovatieve oplossingen om bezoekersstromen op drukke plekken te spreiden in tijd, route en vervoersmiddel. En dat is gelukt! Met de resultaten van ‘Scale Up | Bezoekersstromen’ laten we zien dat samenwerken loont en we dit vraagstuk integraal en praktisch kunnen aanpakken.

Op woensdag 30 maart presenteren we de resultaten tijdens de internationale vakbeurs Intertraffic. Hier wil je bij zijn!

Drukte voorspellen en voorkomen

Vervoerregio Amsterdam, Gemeente Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland willen drukte voorkomen voordat deze ontstaat. Want op bepaalde plekken kan het behoorlijk druk zijn. Denk aan toeristische trekpleisters recreatiegebieden winkelcentra en het strand. Met de oplossingen die dit project hebben opgeleverd, kunnen we met data de drukte voorspellen en het gedrag van bezoekers beïnvloeden. De oplossingen zijn getest op twee drukke hotspots in de regio: het strand van Zandvoort en de Kalverstraat in Amsterdam.

Presentatie resultaten

Wil je weten hoe de testen zijn gegaan? Ben je benieuwd hoe de oplossingen werken en wat de impact is? Of wil je de oplossingen misschien zelf gaan inzetten? Kom dan naar onze presentatie op woensdag 30 maart tijdens de Intertraffic in de RAI!

Wanneer          Woensdag 30 Maart, 13.00 – 14.00 uur
Waar                Zaal D407, Elicium 4e etage, hoge gebouw naast hal 2
Taal                  Nederlands

Na je aanmelding voor de presentatie, ontvang je een link om je gratis aan te melden als bezoeker van Intertraffic. Meer informatie over ‘Scale Up | Bezoekersstromen’ lees je op de website van het MRA-platform Smart Mobility.

Op zoek naar innovatieve oplossingen

De vier overheden zoeken naar werkbare en innovatieve oplossingen voor datagebruik, voorspellen én beïnvloeden. Overheden, kennispartners en marktpartijen zijn in een intensieve periode samen aan de slag gegaan om oplossingen te testen op twee verschillende drukke plekken. Namelijk: het strand in Zandvoort (in de zomermaanden van 2021) en de Kalverstraat in Amsterdam (vanaf september 2021). 

Voordeel voor alle overheden binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA)

Na de proeven in de Kalverstraat en Zandvoort liggen er nu beproefde oplossingen waar ook andere (semi) overheden en private partijen om zitten te springen. Sterker nog: zij kunnen de oplossing zelf ook inkopen. Zo profiteren uiteindelijk alle overheden binnen de MRA hiervan.

Met proef Zandvoort is oplossing voor het beter spreiden van drukte in de regio een stap dichterbij

Op bepaalde plekken in Noord-Holland en Flevoland kan het behoorlijk druk zijn. Denk aan toeristische trekpleisters, recreatiegebieden, winkelcentra en het strand. De twee provincies zoeken met de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam naar innovatieve...

Scale Up: snel resultaat door innovatief samenwerken

De Kalverstraat in Amsterdam en het strand bij Zandvoort zijn het toneel van de eerste twee proeven van Scale Up. Dit is een innovatief samenwerkingsprogramma van het MRA Platform Smart Mobility (provincies Noord-Holland en Flevoland, Gemeente Amsterdam en...

Meer informatie

Meer informatie over de aanbesteding (doel, fasen, tijdlijn etc.) vindt u op de website van Innovatie Partners.

Dit project is een initiatief van het platform en CTO Amsterdam. Het wordt door CTO uitgevoerd in samenwerking met de MRA-partners. Als u vragen heeft over het project, kunt u een mail sturen naar scaleup@amsterdam.nl