Ons smart mobility team kijkt terug op een fantastisch congres! De hoge opkomst, bevlogen sprekers, interactieve deelsessies, gezellige netwerkborrel en inspirerende locatie hebben ervoor gezorgd dat we met recht kunnen zeggen dat het een zeer geslaagde dag was. In dit artikel vertelt onze programmamanager Daniel van Motman hoe hij het congres heeft beleefd. Daarna trakteren we je op een film en cartoon met een mooie sfeerimpressie van de dag.

De terugblik van Daniël

Na maanden van voorbereiding is het dinsdag 8 november! Na twee jaar konden we elkaar eindelijk weer ontmoeten op het MRA Smart Mobility congres. Goedgemutst en vol verwachting fiets ik naar het BIMhuis. Bij aankomst zie ik de banieren met QR-codes van onze producten, zoals de wegwijzer hubs en de gids Maas, die vandaag worden gelanceerd. De organisatie zie ik de laatste puntjes op de i zetten. We repeteren nog met de dagvoorzitter en er volgen wat laatste aanpassingen in het programma. Iedereen is vol energie en flexibel in het vinden van oplossingen. Zo zie ik het graag. Mensen druppelen binnen en de lunch wordt geserveerd. Ik zie vele bekenden live en ontmoet nieuwe mensen. Fijn, en ze hebben er allemaal zin in. Let’s go!

Voor ik het weet sta ik op het podium, heet iedereen welkom en licht het thema toe. ‘Grensverleggend Groeien’ om te prikkelen, om ons te laten bewegen naar een next level in ons kunnen om de immense opgaven te kunnen faciliteren. Het platform daarbij als aanjager, verbinder en vertaler voor innovatie op het gebied van mobiliteit in de regio. Wij zetten de regio op de kaart en in haar kracht. Changing the business. Dit wordt goed ontvangen merk ik, het leeft. Onze sprekers geven daarna hier verder richting aan. Bas Kodden is lekker aan het ontwrichten: geen bila’s en geen visies meer! En strooit met de drie P’s: purpose, principles en people. En als afsluiter de HAKA. Door naar Marja Ruigrok (wethouder Gemeente Haarlemmermeer en bestuurslid Vervoerregio Amsterdam) die ons voorhoudt hoe de immense opgaven bestuurlijk worden aangevlogen. Dat wij al bezig zijn op een next level waarbij prettig bewegen en publieke mobiliteit centraal zullen staan. Een mooi voorbeeld is Lincoln park waar veel elementen van smart mobility samenkomen. Marja moedigt ons aan om door te gaan met ontwikkelen en lef te tonen. Ook deze toespraak is inspirerend en vol energie. Door naar de sessies!

Ik loop rond, geef bedank-chocoladerepen aan de sprekers en zie hoe iedereen met elkaar in gesprek is, informatie opzuigt en deelt. Aanstekelijk is dit. Nieuwe contacten worden aangeboord. Er wordt gelachen bij de games en discussies vinden plaats ook ver na de sessies. Interessante sessies die inspireren en verrijken. Wat voorbeelden van uitkomsten:

  • Slimme logistiek moet altijd een vast onderdeel uitmaken van gebiedsontwikkeling.
  • Bij hubs staan wij nog echt aan het begin. Er zijn nog zoveel vragen te beantwoorden, we moeten hubs zien als middel en onderdeel van het mobiliteitssysteem.
  • De sessie Datavolwassenheid inspireert in hoe overheden de stap kunnen maken in datagebruik en beheer.
  • Met group model building kunnen verschillende relaties en belangen van stakeholders inzichtelijk worden gemaakt bij het onderdeel crowdmanagement.

Het duizelt een beetje zoveel creativiteit en uitkomsten. Op naar het einde, de afsluiting. Meindert Schut sluit af met de mentimeter en voelt het sentiment in de zaal. En dat sentiment is goed te merken als Lode Goossens (voorzitter van onze stuurgroep) en ik op het podium staan. Wij zijn op de goede weg constateren wij met de benodigde dosis lef en kunde. Op naar de borrel waar mensen verder met elkaar van gedachten wisselen en verdere afspraken met elkaar maakt. Voor je het weet is het eind daar. We sluiten af, voor sommigen te vroeg. Bij het verlaten van het café verwonderen wij ons nog om de cartoon die daar hangt. Wij beleven de dag opnieuw. Een mooi einde.

Voor de mensen die aanwezig waren: bedankt allemaal voor jullie bijdrage, ik heb heel veel input en energie meegekregen. Ik hoop jullie ook. Tot op het volgende congres!

Beleef het congres opnieuw: film en cartoon