Data

Smart mobility gaat voor een groot deel over samenwerking. Van reiziger tot vervoerder, van wegbeheerder tot app-ontwikkelaar. En wie samenwerkt, wisselt data uit. Van statische data (maximumsnelheden) tot data die iedere seconde anders is (de huidige drukte in de tram).

Alle partners die samenwerken binnen mobiliteit hebben behoefte aan brede toegang tot mobiliteitsdata en een overzicht van kennis en vaardigheden op dit gebied. We bundelen die krachten en leveren ondersteuning aan onze partners om ambities op datagebied waar te kunnen maken.

 

Jasper Soetendal

Jasper Soetendal

  • Thematrekker Data

Meer weten over dit thema?
J.Soetendal@vervoerregio.nl;

Wie kunnen wij helpen?

Iedereen die data publiceert, uitwisselt en gebruikt. Van lokale overheden tot vervoerders en dienstverleners. Daar waar data al wordt gepubliceerd, uitgewisseld en gebruikt is dat vaak erg versnipperd. Met veel 1-op-1 uitwisselingen met steeds verschillende voorwaarden, technieken, standaarden, etc.

Richtlijnen voor inhoud, techniek en voorwaarden

Met het thema Data willen we de basisstructuur voor deze mobiliteitsdata versterken, met duidelijke richtlijnen wat betreft inhoud, techniek en voorwaarden, zodat zowel het publiceren als het gebruiken van data eenvoudiger wordt. We initiëren en ondersteunen initiatieven die deze basisstructuur versterken. Tegelijkertijd faciliteren we de partners in de MRA hiervan gebruik te maken.

We helpen bij:

  • Het publiceren van data: Diverse lokale overheden staan voor dezelfde uitdaging in het publiceren van mobiliteitsdata. Wij geven advies, leidraden, handleiding en voorbeelden. Om te voorkomen dat overal opnieuw het wiel wordt uitgevonden.
  • Data uitwisselen: We faciliteren en initiëren projecten en proeven om mobiliteit slimmer te maken door data uit te wisselen, vooral samen met de andere thema’s.
  • Data gebruiken: Het MRA-Platform maakt een overzicht van alle mobiliteitsdata die in de regio reeds beschikbaar is.
  • Data borgen: Het is van belang dat goede afspraken worden gemaakt over eigenaarschap en inhoud van data die wordt verzameld. Daar helpen wij bij.

Datakookboek: nu te downloaden

Hoe wordt data gebruikt in smart mobility? In ons speciale Datakookboek Smart Mobility geven we je antwoord op deze en andere vragen én krijg je inspiratie om zelf met data aan de slag te gaan. Tips, tricks en concrete stappen Data is een noodzakelijk middel om te...

Interessante artikelen

Lees de 3 meest actuele artikelen over dit onderwerp.

Terugkijken: Webinar data en data top 15

Data maakt smart mobility ‘smart’. Onze data-expert Jasper Soetendal ging op dinsdag 9 juni de discussie aan over de data top 15 en algemeen datagebruik in smart mobility tijdens het interactieve webinar over de digitaliseringsopgave in de mobiliteit. Kijk...

Webinar data dinsdag 9 juni 12.30 uur

Data maakt smart mobility ‘smart’.  Onze data-expert Jasper Soetendal gaat op dinsdag 9 juni de discussie aan over de data top 15 en algemeen datagebruik in smart mobility tijdens het interactieve webinar over de digitaliseringsopgave in de mobiliteit....

Verkeer Amsterdam slimmer door Google Maps en Waze

De gemeente Amsterdam werkt samen met apps Google Maps en Waze. De gemeente krijgt beter zicht op de weg door data uit de apps. De samenwerking is gratis.

Meer weten?

Neem dan contact op met Jasper Soetendal – J.Soetendal@vervoerregio.nl