Slimme en schone logistiek

Smart mobility in de logistiek biedt met name kansen voor het optimaliseren van vervoerstromen. Niet alleen in de voertuigen zelf, maar ook door data te delen en nieuwe concepten te ontwikkelen.

De toekomstbestendigheid van de logistieke netwerken in de MRA staat onder druk. De snelle groei van zowel de bevolking als de economie zorgt voor een forse toename van personen- en goederenvervoer, terwijl de ruimte in infrastructuur nauwelijks zal groeien. Ook hebben de energietransitie en het klimaatakkoord grote impact op de logistiek. De uitdaging is om de logistiek slimmer en schoner te maken.

Voor wie?

Wij richten ons specifiek op het toepassen van smart mobility-oplossingen in de mainport-, stads- en bouwlogistiek. Wij jagen nieuwe initiatieven aan en verbinden partijen, zowel binnen de overheid, in kennisinstituten als het bedrijfsleven. Wij bundelen de kennis die we in huis hebben en delen die.

Meer weten?

Ton Geuzendam

Ton Geuzendam

Thematrekker Slimme en schone logistiek Netwerkregisseur logistiek

Wilt u meer weten over dit thema? t.geuzendam@vervoerregio.nl

Smart mobility kansen voor logistiek:

• Slimme logistiek houdt binnenstad bereikbaar.
• Efficiënt vervoeren is schoon en veilig.
• Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven leidt tot innovatie.

Samenwerkingsagenda Logistiek voor de MRA

De Samenwerkingsagenda Logistiek voor de MRA heeft drie belangrijke hoofdpunten:

  • We vinden ruimte voor schakels uit de logistieke ketens.
  • We faciliteren logistieke stromen op een efficiëntere manier.
  • We stimuleren stillere, schonere en veiligere vervoersbewegingen.

Kijk hier voor de samenwerkingsagenda.

 

Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek
  • Wij ontwikkelen een programmaplan voor een gezamenlijke aanpak voor uitvoering van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek.
  • Wij brengen de behoefte bij overheden en bedrijven in kaart om data met elkaar te delen. Dit is nodig om bijvoorbeeld optimaal gebruik te maken van slimme verkeerslichten (iVRI’s).

Lees meer over de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek

Connected Transport Corridor
  • Wij brengen de behoefte bij overheden en bedrijven in kaart om data met elkaar te delen. Dit is nodig om bijvoorbeeld optimaal gebruik te maken van slimme verkeerslichten (iVRI’s).
  • We adviseren waar mogelijk en jagen samenwerking aan.
Netwerkregisseur

Ton Geuzendam is het aanspreekpunt op logistiek gebied in de MRA. Als Netwerkregisseur logistiek coördineert hij de activiteiten die voortvloeien uit de agenda. Ook is thematrekker Logistiek voor het MRA-platform Smart Mobility.

Onze publicaties en projecten

Bekijk hieronder een greep uit de projecten waar we aan meewerken en de producten die we ontwikkelen.

Publicaties

Netwerkbijeenkomst over slimme en veilige transportcorridor

Rond Schiphol en Royal FloraHolland zit een slimme en veilige transportcorridor; de Connected Transport Corridor Amsterdam Westkant. Vervoerders kunnen efficiënter rijden door data uit te wisselen en die slim te gebruiken met Connected Transport Corridor...

Uitgelicht

Dashboard logistieke stromen: instrument voor overheden en wegbeheerders

Onlangs is het Dashboard logistieke stromen gelanceerd. Het dashboard brengt in kaart welke goederen worden vervoerd in de provincies Noord-Holland en Flevoland. Ook maakt het inzichtelijk wanneer en met welke voertuigen het vervoer gebeurt. Overheden en wegbeheerders...

‘Ondernemers, start nu met voorbereidingen voor de uitstootvrije zones’

Het jaar 2023 is nog maar een paar dagen oud. Dan voelt het misschien gek om al na te denken over 2025. Maar als je als ondernemer regelmatig in Amsterdam komt, heb je deze tijd nodig om je voor te bereiden. Vanaf 1 januari 2025 geldt er in Amsterdam namelijk een...

Minder vervoersbewegingen en CO₂-uitstoot door gebruik van last mile box

Als producten worden afgeleverd met elektrisch vervoer vanuit een verplaatsbare koelbox (last mile box) is er geen CO₂-uitstoot. Ook vermindert hierdoor het aantal vervoersbewegingen. Dat blijkt uit een proef die op initiatief van Leen Menken Foodservice Logistics en...

Interessante artikelen