Waarom blijven chauffeurs appen achter het stuur? Waarom rijden we elke dag dezelfde route naar werk in de auto terwijl er snellere, groenere alternatieven zijn? Gedragsverandering geldt steeds meer als een deel van de oplossing voor mobiliteitsvraagstukken rondom doorstroming en duurzaamheid.

Deze twee onderzoeken geven handvatten voor een effectieve en praktische campagne voor gedragsverandering. De eerste legt de focus op de voorbereidende fase. De tweede geeft praktische tips in hoe je gedragsverandering bereikt als het doel ervan eenmaal gekozen is.

1: Een stappenplan voor effectief veranderen van gedrag

Dit stappenplan van Breikers benoemt 6 stappen voor de voorbereiding op een verandertraject. Van het uitkiezen van een doel, tot onderzoeken waar de grootste weerstand ligt naar het uitkiezen van de beste methodes en de borging ervan in een organisatie. Je leest de complete whitepaper hier.

2: Praktische tips voor gedragsverandering

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde een reeks magazines met tips voor werkgevers die de CO2-uitstoot van werkgerelateerd verkeer van werknemers verlagen (en voorbeelden van werkgevers die dat al doen). Dit artikel in editie 2 geeft tips over hoe werkgevers snel te verleiden zijn tot ander reisgedrag. Van het verhogen van gebruiksgemak van alternatieve vervoermiddelen, tot het financieel belonen van gedragsverandering en het inzetten van ambassadeurs op de werkvloer.

Meer weten over gedragsverandering in de mobiliteit? Bekijk onze themapagina MaaS of praat door met Chrétienne: c.hoek@vervoerregio.nl